Rabu, 21 September 2011

ANCAMAN BAGI YANG TAK BERTEGUR SAPA SELAMA TIGA HARI.


ANCAMAN BAGI YANG TAK BERTEGUR SAPA SELAMA TIGA HARI. 

Sabda Nabi s.a.w.

Maksudnya ; “Tidak halal bagi seorang Muslim “hajr” (tidak bertegur sapa) saudaranya melebihi tiga hari, kedua-duanya bertemu, lantas saling berpaling muka antara satu sama lain. Yang terbaik antara mereka ialah orang yang memulakan salam”. (Muslim no 6697). 

Dalam hadis lain, Rasulullah s.a.w. menyebut balasan perbuatan ini : 

Maksudnya : “Tidak halal bagi seorang Muslim tidak bertegur sapa saudaranya melebihi tiga hari, maka barangsiapa yang tidak bertegur sapa lebih daripada tiga hari, nescaya akan masuk neraka. ( Abu Dawud : no 4914). 

Riwayat lain ada menyebut : 

Maksudnya : “Barangsiapa yang tidak menegur sapa saudaranya selama setahun, maka ia seumpama menumpahkan darahnya”. Diriwayatkan oleh Abu Daud dengan sanad yang sahih. (Riyad al-Salihin 2/216)
Sabda Rasulullah SAW, yang mafhumnya: “Kamu tidak akan masuk syurga selagi mana kamu tidak beriman, kamu tidak akan beriman selagi mana kamu tidak berkasih sayang…”
Daripada hadis –hadis di atas dapatlah kita mengambil pengajaran bahawa orang Islam sesama Islam jika bergaduh tidak boleh tidak bertegur sapa lebih daripada tiga hari.
Antara faktor-faktor yang terjadinya perselisihan faham yang terjadi di pejabat ialah :-
1) Keluar lunch sendirian, tak ajak kawan & bagitahu kawan karib
2) Bergayut di telefon terlalu lama yang menyebabkan ada rakan-rakan yang marah

3) Mengambil barang-barang peribadi & alat tulis sahabat yang dibelinya tanpa kebenaran beliau
4) Cemburu dengan penampilan sahabat atau pakaian berjenama yang dipakainya
5) Saling mengumpat keburukan sahabat yang lain sehingga perkara yang diumpat itu sampai ke telinganya semula
6) Politik pejabat- saling menjatuhkan sahabat dengan cara yang dilarang oleh agama iaitu suka mengapi-apikan pihak atasan kononnya sahabat kita ni x pandai buat kerja & sebagainya

7) Asyik mintak/ambil rokok kawan setiap hari tapi nak beli sendiri malas sbb kononnya dalam proses nak berhenti merokok
8) Suka berhutang duit tapi bila time nak bayar terlalu kerap bagi bermacam alasan yang x relevan
9) Bercakap perkara-perkara yang tidak disukai oleh sahabat kita walaupun ianya dah ditegah berulang kali

10) Suka bercakap lucah atau suka melakukan gangguan seksual kepada rakan sekerja wanita
11) Suka membandingkan harga kosmetik berjenama yang dibeli dengan jenama biasa yang dimiliki oleh sahabat kita
12) Suka bercakap besar & suka meninggi diri dalam setiap perbualan sehingga menimbulkan kebencian kawan-kawan

13) Terlau suka mengambil tahu hal-hal peribadi sahabat (rumahtangga) pada setiap masa & hari
14) Suka bergurau dengan cara yang agak kasar seperti suka menepuk-nepuk kepala & belakang sahabatnya walaupun tanpa niat untuk menyakitkan sahabat
15) Bila bercakap suka menjuih-juih bibir, perli-memperli sesama sahabat sambil menunjukkan jelingan & riak muka yang tidak menyenangkan

16) Suka menyebarkan fitnah kepada kawan-kawan sepejabat hanya kerana tidak sependapat dalam sesuatu perkara yang dibincangkan.

17) Suka mengambil kesempatan atas kesusahan yang dialami oleh sahabat yang lain.
Kdng2 benda yg remeh temeh pun boleh terjadinya pertelingkahan.Sebab syaitan takkn berhenti menghasut hamba2 Allah supaya sling benci -membenci sesama manusia smpai ke mati..supaya anak2 adam ini diseksa diazab di kubur dan neraka kelak.sbb tu manusia disuruh menjaga lidah..kerna terlajak kata bdan binasa..byakknlah berzikir drpda mengumpat..byak kn berdoa kpd Allah mohon petunjuk dan hidayah supaya Allah melembutkn hati2 kita...Supaya hati kita menjadi tenang...drpda kita duk pendam perasan sakit hati kita.,.kenapa kita tak nak memberi maaf..bukankah Allah itu maha pengampun..Allah pun ampunkn kita takkn kita tak bleh nak maafkn seorg yg melakukn kesilapan..lain org lain cara,lain org lain bicaranya..Knapa kita tak boleh bersbar dgn teguran yg tak bermanfaat itu..kenapa kita tak jadi kan Rasullulahsbgai contoh tp jdikn syaitan sebagai sahabat kita..saling membenci dan tidak bertegur sapa..itu bukn sifat Rasullulah SAW..buknkah kita bersolat 5 wktu sehari semalam..takkn nak maafkn org pun susah..tak takut ke azab kubur wahai sahabat sekalian?? renung2kanlah..=)
Daripada Abu Hurairah r.a, katanya, Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:
“Tidak beriman seseorang itu dengan sempurna sehingga ditinggalkan pembohongan sama ada semasa senda gurau atau semasa bersengketa atau berbalah.”

Tiada ulasan:

Catat Ulasan